Canvis a la llista catalana 2018

Muscicapa tyrrhenica balearica © Ricard Gutiérrez

 

 

En consonància amb la posició del BOU anglès i d’altres comitès europeus, entre ells Alemanya, de les llistes que apareixen a Quan i On veure Ocells a Catalunya (i versió castellana), 2015, així com When & Where to Watch Birds in Catalunya (2017) i de la situació que es descrivia quant al panorama taxonòmic global, adoptem a partir del dia 1.1.2018 la taxonomia derivada del congrés ornitològic internacional (IOC).

Vegeu el comunicat del BOU anglès de data 20.1.2017 sobre les raons per a adoptar aquesta taxonomia que és totalment disponible online a la web de l’IOC. Des de la web de l’IOC es poden descarregar els fulls d’excel amb tot el llistat d’ocells del món (IOC World Bird List Versió 7.3, Gill & Donsker 2017).

Als usuaris d’eBird els seran familiars molts dels noms científics que s’esmenten a sota. A efectes pràctics, no hi ha canvis en el nombre d’espècies citades a Catalunya ja que es compensa la reconsideració d’una espècie amb el pas de subespècie a espècie d’una altra. El que sí augmenta és el nombre de famílies que passa a ser de 76. Un resum dels canvis és el següent:

 

  • CANVIS EN FAMILIES
  1. Desapareix la família Sternidae i tots els xatracs i fumarells són inclosos a la família Laridae.
  2. La família Psittacidae es divideix en dos: lloros i cotorres africans i del nou món (Psittacidae) i lloros i cotorres del vell món (Psittaculidae). La cotorra argentina pertany a la primera i la de Kramer a la segona.
  3. Es recupera la família Turdidae que havia estat unida a la Muscicapidae.
  4. Apareix la família Calcariidae que aplega els sits blancs i els de Lapònia. Els canvis donen un total de 76 famílies per a la llista catalana d’ocells.
  • CANVIS ESPECÍFICS
  1. Canvi de gènere en dos grups d’ànecs: xarrasclet, xarxet alablau i cullerot (Spatula querquedula, Spatula discors, Spatula clypeata) i el griset, falcat i xiulador que passen al gènere Mareca (Mareca strepera, Mareca falcata, Mareca penelope).
  2. Dins els Procellariidae, el gènere Ardenna acull la baldriga grisa i la capnegra (Ardenna grisea, Ardenna gravis).
  3. El gènere del flamenc nan passa a ser Phoeniconaias (P.minor).
  4. El corbmarí pigmeu canvia de gènere i passa a Microcarbo (Microcarbo pygmaeus)
  5. Les dues àguiles ‘motejades’ la cridanera i la pomerània passen al gènere ‘Clanga’ (Clanga pomarina, Clanga clanga).
  6. L’àguila calçada torna al gènere Hieraaetus (Hieraaetus pennatus) però l’àguila cuabarrada es queda com a Aquila fasciata.
  7. El rascletó i el rasclet que havien estat inclosos al gènere Zapornia tornen a l’habitual gènere Porzana (Porzana parva, Porzana pusilla).
  8. El corriol camanegre i el de Leschenault, que havien estat col·locats al gènere Anarhynchus, tornen al gènere Charadrius (Charadrius alexandrinus, Charadrius leschenaultii).
  9. El Tèrrit de Bering Calidris tenuirostris desapareix de la llista en haver estat revisada i rebutjada l’única cita existent fins el moment a Catalunya.
  10. Les dues gavines capnegres americanes, la riallera americana i la de Franklin, són situades a un gènere diferent del Larus: Leucophaeus atricilla, Leucophaeus pipixcan.
  11. La Gavina corsa, la capnegra i el gavinot capnegre (no citat a Catalunya), s’inclouen al gènere Ichthyaetus: Ichthyaetus audouinii, Ichthyaetus melanocephalus.
  12. Els xatracs de bec groc i el becllarg són situats al gènere Thalasseus, mentre que el xatrac comú i el rosat es queden a Sterna: Thalasseus maximus, Thalasseus bengalensis, Thalasseus sandvicensis, Thalasseus elegans.
  13. La Tórtora del Senegal canvia de gènere: Spilopelia senegalensis.
  14. El Ballester canvia de gènere: Tachymarptis melba.
  15. El Picot garser mitjà canvia de gènere: Dendrocoptes medius.
  16. El Picot verd ibèric guanya rang específic i és una espècie diferent del Picot verd europeu (Picus viridis). El nostre rep el nom científic de Picus sharpei.
  17. La Gralla canvia de gènere: Coloeus monedula.
  18. El Papamosques gris balear guanya rang específic i constitueix la subespecie balearica de Muscicapa tyrrhenica. Això suposa un addició al llistat ja que el papamosques gris Muscicapa striata és el nidificant a Catalunya.
  19. El Pinsà carminat recupera el gènere Carpodacus: Carpodacus erythrynus.

 

Arran de la supressió de Calidris tenuirostris la llista perd una espècie que es veu  compensada amb la consideració específica del Papamosques balear.  Altres formes que podrien aportar noves espècies a la llista catalana foren les de l’oca pradenca (de moment només considerada la nominal fabalis i no serrirrostris, espècie diferent), el picot verd europeu (Picus viridis) o si es presenta la forma phoenicuroides del capsigrany pàl·lid. Els passerells golanegres continuen estan separats en els tàxons cabaret (citat a Catalunya) i flammea, del que no hi consten dades.

A la pestanya ‘Catalan Bird List’ teniu el llistat actualitzat.